Броят телата на загиналите: 1537 са вече убитите палестинци от събота

...
Броят телата на загиналите: 1537 са вече убитите палестинци от събота
Коментари Харесай

Изброиха над 3000 убити и ранени палестинци

Броят телата на починалите: 

1537 са към този момент убитите палестинци от събота насам, над 1 600 са ранените, оповестиха от палестинското здравно министерство, съобщи.

25 палестинци бяха убити при израелски обстрел по къща в бежанския лагер Джабалия в северната част на Ивицата Газа, осведомят локални медии. Според палестинския вътрешен министър жертвите са двойно повече. Еяд Бозум сподели, че са убити най-малко 45 души от една фамилия. Той изясни, че доста родственици са се събрали във фамилния дом в центъра на лагера поради обстрелите.

От " Хамас " приканиха международните филантропични организации да дават незабавно подкрепяне на палестинците, откакто Израел прекъсна доставките на артикули, вода и електричество за територията. Палестинският здравен министър през вчерашния ден сподели, че опазването на здравето там се срутва поради неналичието на консумативи, медикаменти и банки за кръв.

Палестинският водач Махмуд Абас приказва за първи път след началото на нападенията на " Хамас " в събота и осъди насилието и убийствата на цивилни и от двете страни. Абас е на посещаване в Йордания, където се срещна с краля на страната Абдулла. Палестинският водач сподели, че ръководените от него управляващи са против насилствените дейности и ще употребяват политически средства, с цел да реализиран тази цел.

Реакция пристигна и от египетския президент Абдел Фатах ас-Сили, който съобщи, че палестинците " би трябвало да останат твърди и да запазят своето наличие върху земята си ".Египет настоя и за прекъсване на израелските обстрели наоколо до пропускателния пункт Рафа. Във фейсбук от външното министерство в Кайро обявиха, че пунктът е отворен, само че оборудванията от палестинска страна са унищожени поради нападенията.

В същото време израелският Съвет за сигурност и външното министерство в Тел Авив приканиха израелците по света да бъдат бдителни поради оповестения от " Хамас " Ден на гнева през днешния ден.  Израелските управляващи чакат голям брой демонстрации на разнообразни места, които биха могли да прераснат в принуждение.

Евентуално отваряне на нов фронт против Израел ще зависи от израелските дейности в Ивицата Газа. Това съобщи иранският външен министър Хосеин Амир-Абдулахиан, който е на посещаване в Ирак.

Западът насочи поредност  предупреждения против вероятната интервенция на Ислямскaта република в спора. Ирански представители от своя стана обявиха, че нямат общо с осъществените от палестинската формация набези.

Междувременно след държавния секретар Антъни Блинкън в Израел ще дойде и американският министър на защитата Лойд Остин. Остин ще се срещне с премиера Нетаняху, членове на новото израелско изключително държавно управление и военни представители.

В страната през днешния ден се чакат и няколко външни министри и европейски водачи. Това са министрите на Канада Мелани Жоли, на Германия - Аналена Бербок и на Италия - Антонио Таяни. На посещаване идват също ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и на Европарламента Роберта Мецола.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР